Oplæg ved LEGO DESIGN-Seminar 2018

Lærke Egefjord

FOREDRAG & WORKSHOP #1

Styrk dit helbred med kreativitet

– vejen til indre ro, flow & livsglæde

 

Drømmer du om at lukke kunsten og kreativiteten ind i dit liv? Eller at genfinde dit kreative jeg?

Og har du nogensinde spekuleret på, om din tur på kunstmuseet er andet end en dejlig luksus? Måske ligefrem gavnlig for dit helbred?

Hjernen forandrer sig, når vi dyrker kunsten og det kreative – dagen giver dig et indblik i, hvordan kunst og kreativitet kan dæmpe symptomer på eksempelvis stress, angst, depression og demens. Samtidig bliver du klogere på, hvorfor vi ofte anser kreativteten som noget, der er forbeholdt de få, og på hvordan du selv skaber de optimale rammer for at opleve den følelse af flow og livsglæde, en kreativ stund kan give dig.   

Dagen byder efterfølgende på forskellige guidede kreative øvelser. Her får du mulighed for at få styrket dit kreative selvværd og redskaber til at leve et aktivt kreativt liv. For ALLE er kreative. Men nogle gange er det en kunst at finde vejen dertil.

’Som barn er enhver kunstner. Vanskeligheden ligger i at forblive det som voksen.’ /Pablo Picasso

 

Program for dagen: 

OPLÆG:     
Kunst & kreativitet på recept?

WORKSHOP:     
Forskellige guidede kreative øvelser

Underviser:
Lærke Egefjord, læge, forfatter & billedkunstner

 

FOREDRAG & WORKSHOP #2

Den kreative kraft 

 

– udnyt dit potentiale & skab meningsfuldt liv

 

Hvordan kan kunst og kreativitet hjælpe dig til finde styrke og få et mere meningsfuldt liv i Aarhus, både privat og på arbejdspladsen? 

Vi ved, at kunst og kreativitet kan gavne dit helbred, fysisk som psykisk – men hvorfor og hvordan?

Vi ved, at man kan blive bedre til at navigere i sit eget liv og lede andres af at gå på kunstmuseum – men hvorfor og hvordan?
Vi ved, at man kan styrke sin intuition og tage bedre beslutninger via kunsten og kreativiteten og finde nye vej at gå som leder/medarbejder og som menneske – men hvordan?

Workshoppen fokuserer på kunstens og kreativitetens væsen – i et sundhedsperspektiv og i den enkeltes univers, både som privatperson og i arbejdslivet.
Kunst og kreativitet har allerede kendte trivsels- og sundhedsfremmende effekter.

Vi gør dig klogere på hvorfor og hvordan.

Hjernen forandrer sig, når vi dyrker kunst og kreativitet, og kunst kan hjælpe med at styrke beslutninger og skabe trivsel. I moderne coaching kan vores førbevidste viden ”coaches” frem af kreativitet og kunstoplevelser og blive aktiv for os i vore beslutninger og valg. 

At dyrke kunst og kreativitet i privatlivet og på arbejdspladsen er derfor langt mere end luksus for det enkelte menneske eller den enkelte leder – det er nødvendig viden og metode for at begå sig og udvikle i en kompleks verden. Man kan derfor lære at coache det kreative potentiale frem. 

Teorien bindes op på praktiske øvelser.

 

Program for dagen:

OPLÆG:      
’Kunst og kreativitet på recept?’ ved læge Lærke Egefjord
’Kunst & kreativitet som middel til et meningsfuldt liv’ ved psykolog Mette Møller

WORKSHOP:
Efterfølgende workshop med guidede, kreative øvelser & en afsluttende opsamling.

Undervisere:
Lærke Egefjord, læge, forfatter og billedkunstner
Mette Møller, cand.psych.aut.,erhvervspsykolog, specialist-og supervisorgodkendt i ledelse og organisation

FOREDRAG #3

Demens & Alzheimer’s sygdom

 

Flere og flere mennesker lider af demens. Alzheimers sygdom er den hyppigste årsag til tilstanden, som kan ramme folk helt ned til 40-års alderen. Og selvom mellem 70 og 85.000 danskere er ramt af demens, hersker der stadig fordomme om, at demente er dumme og besværlige. Men hvad er demens og Alzheimers sygdom egentlig? Hvordan giver sygdommen sig til kende? Findes der effektiv medicin, og kan man selv gøre noget for at undgå at blive ramt?

Få viden om, hvor langt forskerne verden over er i jagten på at finde en medicin mod en sygdom, som i dag viser sig ved hjernens uundgåelige og ubarmhjertige forfald. Bliv også  klogere på, hvordan brugen af kunst og kultur kan forebygge udviklingen af demens og gavne dem, der allerede er ramt. Undervisningen stiller også skarpt på hverdagslivet for både den demente og de pårørende – i forhold til synet på sig selv, ægteskab og familie. 

Rita Knudsen, gift med Aage Rasmussen, som er kendt fra TV2-dokumentaren, ”Da Aage forsvandt” fortæller om livet og hverdagen med en Alzheimers-ramt ægtemand.

Program for dagen:

OPLÆG:
‘Fakta om demens, forskningsresultater og forebyggelse – herunder kunstens og kulturens demensforebyggende effekter’ ved læge Lærke Egefjord
‘Livet med en tabubelagt sygdom’ ved pårørende Rita Knudsen

Undervisere:
Lærke Egefjord, læge, forfatter og billedkunstner 
Rita Knudsen, pårørende til et menneske med demens

 

Booking mv.:

Kontakt mig for booking, pris og skræddersyning af et foredrag & workshop, som vi egne sig til netop din virksomhed eller institution via hjemmesiden eller direkte på legefjord@gmail.com eller 53633359.

 

Udpluk af referencer

 

  • fra arrangørerne:

‘Man er ikke født med kreativitet som en guddommelig vuggegave. Det er en arbejdstilgang, som vi alle kan bruge bl.a. til at bryde vante tankemønstre og styrke helbredet. Derfor er det interessant for en kunstinstitution som ARoS, at arbejde sammen med læge og billedkunstner, Lærke Egefjord, der kombinerer kreativitet og videnskab på en forståelig og anvendelig måde for vores kursusdeltagere.’ /Birgit Pedersen, formidlingsinspektør, ARoS Kunstmuseum, Aarhus.

‘I forbindelse med foredraget & workshoppen ’Lad kreativiteten blomstre’ har vi her på Horsens Kunstmuseum haft fornøjelsen af Lærkes mange kompetencer og store viden – en viden, der har bidraget til et mere åbent hus, som udspringer af en faglighed, vi ikke selv har kunnet frembringe. Lærke er et empatisk menneske, som formår at formidle en kompliceret viden til både os såvel som publikum – en viden, der er til gavn for mange, der har interesse i arbejdet med både kreativitet og sig selv. ’Lad kreativiteten blomstre’ mødte stor respekt og kastede særdeles positive oplevelser af sig, hvorfor vi fremadrettet glæder os til igen at arbejde sammen med Lærke.’ /Anne Bryde Ellegaard, Horsens Kunstmuseum. 

’Det var i alle henseender en gevinst at have Lærke med om bord. Under de små 45 minutter hun var på, havde hun deltagerne i sin hule hånd, og det lykkedes hende virkelig at sætte alt det mere teoretiske som kurset ellers rummede, i et stærkt personligt perspektiv. Lærke formidler godt og direkte, og da hun samtidig er et åbent og venligt menneske, er det en glæde og en fornøjelse at lytte til hende. Jeg kan kun give Lærke mine allerbedste anbefalinger som formidler, og når kreativitetskurset skal køre igen, vil vi – tilrettelæggerne – gøre hvad vi kan for igen at inddrage hende.’ /Ole Lauridsen, lektor i undervisning og læring på Aarhus Universitet i forbindelse med  foredraget ‘Den kreative hjerne’ på Folkeuniversitetet i Aarhus.

’Lærke Egefjord har gennem en årrække forelæst på Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup og Herning – særligt med fokus på demens og Alzheimers sygdom. Der har hver gang været stor interesse for Lærkes undervisning blandt Folkeuniversitetets deltagere, der desuden har udvist stor tilfredshed med undervisningen i efterfølgende evalueringer. Deltagerne har bl.a. givet følgende beskrivelse: En virkelig god oplevelse. En god kombination af videnskabelige resultater og en pårørende, som har sygdommen inde på livet.’ /Lærke Sofie Glerup Hansen, programredaktør, Folkeuniversitet.

 

  • fra deltagerne:

‘Tusind tak for dagen på ARoS i dag. Vældig inspirerende og tak for din fine måde at undervise på .’ /Bente Østerby, Aarhus. 

Temadagen ‘Styrk dit helbred med kunst & kreativitet’ med Lærke Egefjord og Mette Møller på Museum Trapholt var et fantastisk intimt kursus med to meget engagerede undervisere. Jeg er vildt begejstret, gerne opfølgningsdag. /Helle Jensen, Kolding.

”Vi deltog på en wokshop med Lækre og Mette i forbindelse med et afdelingsarrangement. Vi startede ud med et levende oplæg, som gjorde os klogere på, hvad kreativt betyder for mennesker, både mentalt og fysisk. Herefter fik vi lov til at prøve kræfter med forskellige kreative opgaver under kyndig vejledning. Det var både underholdende og lærerigt at være sammen i Lærke og Mettes kreative univers – og desuden en anderledes og givende måde at være sammen som kollegaer. Vi gik inspirerede fra workshoppen med en masse ideer til, hvordan vi kan bringe kreativiteten ind i vores hverdag og hvorfor det er vigtigt at prioritere.’ / Kirstine Skaarup, Director, People & Legal, NORMAL A/S

“Tusind tak for en fin og berigende temadag igår på Trapholt, med viden til eftertanke og små gode input til at komme igang på.” /Dorthe Jakobsen, Kolding.

‘”Minikurset” med Lærke levede fuldt ud op til mine forventninger. De tre timer fløj afsted. Først med et meget interessant oplæg om, hvordan jeg kan passe godt på min mentale sundhed ved at tænke i helheder. Jeg kan endda forebygge de fleste livsstilssygdomme ved at bruge min tid på det, jeg synes er godt for mig, være kreativ på den sjove måde, slippe præstationsræset og undgå min ellers så resultatorienterede tilgang til hverdagen. Jeg fik også udfordret mine kreative sider gennem akvarelmaleri og collage billedkunst. Det var en skøn oplevelse, at fordybe sig og skabe noget, uden at være fokuseret på resultatet, men alene processen, at være tilstede i det kreative øjeblik. Kan varmt anbefales. TAK!!’ /Bente Anker Zingenberg, Aarhus.

‘Tak for et meget spændende og inspirerende foredrag om kreativitet og sundhed. Dejligt at gå hjem med ny viden om forskning på området og med teknikker til selv at gå igang eller som redskab til videreformidling.’ /Solvej Vestergaard, Aarhus.

”Styrk dit helbred med kreativitet’ var et super spændende foredrag med god dybde – og samtidigt var det dejligt praksisorienteret. Lærke er en levende formidler, og jeg er klart inspireret til at lege videre med min kreativitet … og til at tage den til nye højder!’ /Julie Elmvang Beiker, København. 

‘Lærke Egefjord, der er uddannet læge og billedkunstner, fremlagde i sit foredrag på allerfineste vis, hvordan dét at være kreativ har en direkte positiv indflydelse på helbredet: det mentale såvel som det fysiske. Det er sågar bevist, at man mindsker risikoen for stressrelaterede lidelser ved at dyrke sin kreativitet – og især hvis dette gøres i samspil med andre.(..)
Personligt fik jeg stor glæde af at deltage i dette foredrag og den efterfølgende workshop, hvor vi blandt andet malede og lavede collager. Det var betagende at lave de kreative ting, og jeg oplevede faktisk, at tid og sted forsvandt: at det blot var kreativiteten og mig, der var til stede. Jeg var nærmere sagt i flow.
Foruden dette lærte jeg en hel del om kreativitetens rolle i forhold til psykisk og fysisk velvære og sundhed. Det satte tanker i gang hos mig, og derfor bestræber jeg mig nu på at gøre noget kreativt hver eneste dag med det klare formål at bevare min livsglæde og ikke mindst mit gode helbred. /FOF-anmelder Therese Bruhn Udby, Aarhus (læs hele anmeldelsen her: https://www.fof.dk/da/aarhus/fof-inspiration/anmeldelser/anmeldelser-foraar-2020/laerke-egefjord)

’Det var den dejligste eftermiddag længe længe i går. Skønt at få et levende ansigt på dig og nyde din passion for kunsten. Jeg nød processen at få farver og vand til at spille sammen og klippe klistre. Det er ikke sidste gang.’ /Susanne Sander, Aarhus.

’Tusind tak for et super god arrangement. Det var både sjovt og lærerigt. Interessant at prøve noget man aldrig har prøvet. Jeg var lidt nervøs for, at min veninde og jeg var de eneste, som aldrig havde prøvet at male. Men hende som sad over for mig havde heller ikke prøvet det. Der var vist flere som os :).’ /Kitsie Lund, Ebeltoft.

’En herlig og hyggelig søndag eftermiddag på Horsens Kunstmuseum i selskab med Lærke Egefjord og bl.a. min gamle mor, som overraskede  mig ved at være både meget aktiv & dejligt veltilpas. Vi fik både teori og et praksisk indblik i, hvordan kreativitet og farver påvirker vores liv.’ /Karen Glistrup, Ry.

‘Tak for et spændende og lærerigt foredrag – spændende at høre om, hvad forskning siger om det, og godt at vide at de hele tiden opdager noget nyt. Efter at have fået fif til at være kreativ, fik vi så selv mulighed for selv at komme i flow med noget kreativt. Sådan en god oplevelse. /Jette Munk Pedersen, Aarhus.

’Jeg havde fornøjelsen af at opleve Lærke Egefjords foredrag om demens i Slagelse i efteråret 2018. Lærke Egefjord har en meget dygtig og faglig måde at formidle budskabet om demens på. Med et levende, let forståeligt og uhøjtideligt sprog fortalte hun om, hvordan man tackler livet som dement såvel som pårørende. Ved hjælp af slides præsenterede hun emnet med sin lægefaglige og meget menneskelige tilgang. Som deltager fik jeg et indblik i en verden, som jeg ikke kendte meget til. Jeg blev bekendt med ”De pårørendes sygdom”. Lærke Egefjord præsenterede os for fakta og ikke mindst hvad vi selv kan gøre for at minimere risikoen for at blive ramt af demens. Det var på alle måder et meget lærerigt foredrag leveret af en meget kompetent foredragsholder – TAK FOR DET’. /Gitte Andreasen, Korsør.

’23 februar 2019 holdt jeg min 50-års fødselsdagsfest for en flok veninder. Dagen blev fantastisk, ikke mindst takket været Lærkes akrylmalings-workshop. Lærke indledte med et oplæg om, hvordan man kan forstå og definere kunst og om at udfolde sig kreativt med maling og pensler. Oplægget gav gæsterne mod på at kaste sig ud i at lave hver deres lille maleri og desuden at bidrage til et stort fællesmaleri, hvorpå Lærke med ganske få linjer havde skitseret omridset af en dansende kvinde. Mine stuer summede af kreativ glæde, og aktiviteten gav anledning til livlig snak og nye bekendtskaber mellem mine veninder, hvoraf mange ikke havde mødt hinanden før. Jeg havde selv valgt paletten til fællesmaleriet for at sikre mig at farverne ville passe til stuen – det kan anbefales, især fordi resultatet blev flot, og den vaskeægte kunst bliver hængende som et minde om en meget speciel og dejlig dag. Efterfølgende har jeg fået mange rosende tilbagemeldinger om Lærkes indsats og engagement – gæsterne havde oplevet at blive guidet på en måde som var venlig, ærlig og hjælpsom. Så det gad jeg sådan set godt gøre igen snarest muligt, måske næste år?’ /Karen Johanne Pallesen, Aarhus.

 

Foredrag efterår 2020:

23.09.20: ‘Den kreative kraft – Udnyt dit potentiale og skab meningsfuldt liv’, foredrag & workshop sammen med erhvervspsykolog Mette Møller, Folkeuniversitetet, Aalborg (billetter på www.fuaalborg.dk)

26.09.20:      ’Styrk dit helbred med kreativitet’, foredrag & workshop, Folkeuniversitetet, Emdrup (København) (billetter på www.fuau.dk)

27.09.20:      ’Pausen under pres’, foredrag sammen med lektor i undervisning & læring Ole Lauridsen, Folkeuniversitetet, Herning (billetter på www.fuau.dk)

03.10.20:      ’Styrk dit helbred med kreativitet’, foredrag & workshop sammen med erhvervspsykolog Mette Møller, Trapholt Kunstmuseum (billetter på www.trapholt.dk)

24.10.20:     ’Styrk dit helbred med kreativitet’, foredrag & workshop, Folkeuniversitetet, Aarhus (billetter på www.fuau.dk).

31.10.20:     ’Dyrk din kreativitet – styrk dit helbred’, foredrag & workshop, FOF Aarhus (billetter på www.fof.dk)

07.11.20:      ’Styrk dit helbred med kreativitet’, foredrag & workshop, Folkeuniversitetet, Herning (billetter på www.fuau.dk)

10.11.20: ‘Stress i arbejdslivet’, foredrag sammen med erhvervspsykolog Mette Møller, Folkeuniversitetet, Aarhus (billetter på www.fuau.dk)

14.11.20:      ’Styrk dit helbred med kreativitet’, foredrag & workshop sammen med erhvervspsykolog Mette Møller, Folkeuniversitetet Odense (billetter på www.fuodense.dk)


Foredrag 2021:

06.02.21:      ’Den kreative kraft – Udnyt dit potentiale & skab meningsfuldt liv’, foredrag & workshop sammen med erhvervspsykolog Mette Møller, Folkeuniversitetet Aarhus (billetter på www.fuau.dk). AFLYST

27.02.21:      ’Den kreative kraft – Udnyt dit potentiale & skab meningsfuldt liv’, foredrag & workshop sammen med erhvervspsykolog Mette Møller, Folkeuniversitetet Emdrup (København) (billetter på www.fuau.dk)

20.03.21:      ’Pausen under pres’, foredrag sammen med lektor i undervisning & læring Ole Lauridsen, Folkeuniversitetet, Herning (billetter på www.fuau.dk)

24.04.21-25.04.21: ’Den kreative kraft – Udnyt dit potentiale & skab meningsfuldt liv’, foredrag & workshop sammen med erhvervspsykolog Mette Møller,  OBS – foredraget løber over to dage fra kl 10-14, FOF Aarhus.
https://www.fof.dk/da/aarhus/foredrag/sundhed-og-livsstil/workshop-og-foredrag-den-kreative-kraft/316839

23.06.21:      ’Den kreative hjerne’, foredrag sammen med lektor i undervisning & læring Ole Lauridsen, Folkeuniversitetet, Emdrup (København) (billetter på www.fuau.dk)

29.08.21:      ’Styrk dit helbred med kunst & kreativitet, foredrag & workshop sammen med erhvervspsykolog Mette Møller i forbindelse med ‘Sindssyg god søndag’, Middelfart