“Det er glæden ved legen og det uforudsigelige, som får farverne fra tanke til lærred”

LÆRKE EGEFJORD

Fotograf: Jesper Balleby

Billedkunstner:
Jeg er billedkunstner og bosiddende i Risskov nær Aarhus. Jeg arbejder med akvarel, kridt og akryl, ofte med afsæt i den lokale strand & natur.

Min kunstneriske stil kan bedst beskrives som et miks af ekspressionisme og impressionisme, krydret med koloristens nysgerrige leg med farverne. Det er glæden ved legen og det uforudsigelige, som får farverne fra tanke til lærred – idéen ved begyndelsen bliver formet og moduleret på sin vej til sit endeligt.

Senest har jeg haft separatudstillinger hos Lægemiddelstyrelsen, Danske Bank og Bech-Bruun, DSB, Codan og Aarhus Universitetshospital. 

 

Et alkohol ink maleri bliver skabt:

Læge: 
Helt kort har jeg en baggrund som læge (uddannet fra Aarhus Universitet i 2010) og forsker inden for hjernen og demens.
Det er den viden jeg bruger til at undervise og holde foredrag om, hvordan man kan styrke den mentale sundhed gennem kunstoplevelser og kreative processer både på offentlige institutioner og i private virksomheder, senest på ARKEN Museum for Moderne Kunst, Trapholt, ARoS, LEGO med flere.
Derudover er jeg tilknyttet Folkeuniversitet som fast underviser.

Jeg samarbejder med Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og University of Montreal omkring forskningsprojekter, der skal gøre os klogere på, hvordan kunsten virker ind på vores hjerner hos både syge og raske (man ved eksempelvis at besøg på kunstmuseer forebygger udviklingen af demenssygdomme).

Jeg er udvikler af og underviser på forløbet ’Kreativitet & mindfulness for pårørende til demensramte’, som er støttet med midler fra Velliv Foreningen og Sundhedsstyrelsen og i samarbejde med Alzheimerforeingen (læs mere her: Kreativitet mindfulness for pårørende til demensramte).
Derudover underviser jeg demensramte borgere i Aarhus Kommune i, hvordan kunstens og kreativitetens gavnlige aspekter kan integreres i en helbredsmæssig sammenhæng, når man står i en svær livssituation pga sygdom.

Jeg er desuden tilknyttet REHPA (Videncenter for Rehabilitering og Palliation) under Odense Universitetshospital som underviser på deres kursusforløb for terminale cancerpatienter.  

Jeg har en bred undervisningserfaring fra Aarhus Universitet og som Novo Nordisk formidlingsambassadør i hhv. Princeton og København. Derudover har jeg løbende udgivet både forskningsartikler, kronikker og populærvidenskabelige artikler.

Jeg er forfatter til romanen “Glemt”, der beskriver tabet af liv og genvindelsen af sig selv pga sygdom med udgangspunkt i lægevidenskabelige fakta om Alzheimers demens. Bogen blev udgivet på Forlaget LIVA i 2015.

Desuden er jeg ekstern sagskyndig i forbindelse med ansøgningsprocesser for diverse fonde. 

Aktuelle interviews:

‘Hun valgte kunsten frem for kitlen’ 
Jyllandsposten, august 2020
Læs artiklen her: 
Lærke egefjord skulle tage sig af patienter men kunne lige så godt have langet wienerbrød over disken

‘Kunst kan ikke helbrede, men virke helende’
Magsinet Helse, oktober 2020
Læs artiklen her:
Kunst kan ikke helbrede men virke helende 

R4dio – interview d. 9. nov 2020
Find udsendelsen her:
Dagen i dag

‘Lærke Egefjord forener lægevidenskab og kunst’ 
Lokalavisen Aarhus, april 2021
Læs artiklen her:
Lærke Egefjord forener Lægevidenskab og kunst