Foredrag & kurser

Foredrag & kurser 2021

26.08.21: ‘Demens & kreativitet – når ordene forsvinder’, temadag kl 10-16 hos Nationalt Videnscenter for Demens, Scandic Aarhus City (billetter på https://videnscenterfordemens.dk/da/kursus/demens-og-kreativitet-naar-ordene-forsvinder

29.08.21: ’Styrk dit helbred med kunst & kreativitet, foredrag & workshop sammen med erhvervspsykolog Mette Møller i forbindelse med ‘Sindssyg god søndag’, Middelfart

08.09.21:
Foredrag om kunst, kreativitet & sundhed, Johanneskirken, Trøjborg, Aarhus (se mere på www.sktjohannes.dk)

09.09.21: ‘Den kreative kraft – Udnyt dit potentiale og skab meningsfuldt liv’, foredrag & workshop sammen med erhvervspsykolog Mette Møller, Maltfabrikken, Ebeltoft, kl 16-19, støttet af Billedkunstrådet i Syddjurs Kommune (billetter på https://maltfabrikken.dk/)

11.09.21: ‘Styrk dit helbred med kunst & kreativitet’ kl 10.30-13.30, Risskov Bibliotek (billetter på https://www.aakb.dk/arrangementer/kunst-og-kreativitet/workshop-styrk-dit-helbred-med-kunst-kreativitet)

25.09.21: ‘Kunst, kreativitet & sundhed’ ifm. Hearts & Minds Festival, Væksthusene, Aarhus (billetter på www.heartsandminds.fuau.dk)

26.09.2021: ‘Hvad er det gode liv’ foredragsrække, Dokk1, Aarhus (billetter på www.fuau.dk)

07.10.21: ‘LEVENDE MED DEMENS – styrk dit helbred med kunst & kreativitet’ kl 19-21, Demensfællesskabet Fyn, Odense.

31.10.20: ‘Den kreative kraft – Udnyt dit potentiale og skab meningsfuldt liv’, foredrag & workshop sammen med erhvervspsykolog Mette Møller, Folkeuniversitetet, Emdrup (København) (billetter på www.fuau.dk)

06.11.21 – 07.11.21: ’Den kreative kraft – Udnyt dit potentiale & skab meningsfuldt liv’, foredrag & workshop sammen med erhvervspsykolog Mette Møller,  OBS – foredraget løber over to dage fra kl 10-14, FOF Aarhus.
(billetter på https://www.fof.dk/da/aarhus/foredrag/sundhed-og-livsstil/workshop-og-foredrag-den-kreative-kraft/316839)

13.11.2021: ’Den kreative hjerne’, foredrag sammen med lektor i undervisning & læring Ole Lauridsen, Folkeuniversitetet, Odense (billetter på www.fuodense.dk)

18.11.2021 – 20.11.2021: Ledelse af din personlige kreativitet – Læsø d 18.-20. november 2021.

Sammen med den anerkendte Risskov-baserede kunstmaler Lars Kristian Hansen og erhvervspykolog med speciale i kreativitet, innovation & ledelse Mette Møller tilbyder vi et utraditionelt lederkursus om professionel intuition, hvor vi sammen med islandske heste og kunsten giver inspiration og hardcore viden til paralleller imellem kunst og ledelse, herunder hvordan man åbner for sin iboende kreative potentialer – alene og sammen med andre.

Som noget helt unikt har vi fået adgang til Asger Jorns atelier som arbejdsrum, og så skal vi naturligvis bo på skønne Krogbækgård hos dygtige og innovative Lasse Grønberg Jensen, som introducerer til arbejdet med hestene.

Læs hele kursusbeskrivelsen her
OBS: Der er meget begrænset antal pladser, så tilmelding sker efter først til mølle ved besked til Mette Møller på mettemoeller@c.dk

28.11.21: ‘Hvad er det gode liv’ foredragsrække, Emdrup (København), (billetter på www.fuau.dk)

03.12.21: ‘Træn din hjerne med kreativitet’ foredragsrække, Dokk1, Aarhus (billetter på www.fuau.dk)

Foredrag & kurser 2022

29.01.22: ‘Den kreative kraft – Udnyt dit potentiale og skab meningsfuldt liv’, foredrag & workshop sammen med erhvervspsykolog Mette Møller, Folkeuniversitetet, Aarhus (billetter på www.fuau.dk)

19.03.22: ‘Den kreative kraft – Udnyt dit potentiale og skab meningsfuldt liv’, foredrag & workshop sammen med erhvervspsykolog Mette Møller, Folkeuniversitetet, Herning (billetter på www.fuau.dk)

07.05.22: Match Point konference, Moesgaard Museum (billetter på www.fuau.dk)

26.09.22: ‘Styrk din karriere’, foredrag sammen med erhvervspsykolog Mette Møller, Folkeuniversitetet, Emdrup (billetter på www.fuau.dk)

30.10.22: ‘Den kreative kraft – Udnyt dit potentiale og skab meningsfuldt liv’, foredrag & workshop sammen med erhvervspsykolog Mette Møller, Folkeuniversitetet, Emdrup (billetter på www.fuau.dk)

12.11.22: ‘Pausen under pres, foredrag sammen med lektor i læring Ole Lauridsen, Herning (billetter på www.fuau.dk)

22.11.22: ‘Når ordene forsvinder’, temadag om kunst, kreativitet & demens hos Nationalt Videnscenter for demens (se mere på videnscenterfordemens.dk) 

29.11.22: ‘Hjernen hele livet’ (billetter på www.fuau.dk)

Jeg tilbyder følgende foredrag

Styrk dit helbred med kunst & kreativitet – vejen til indre ro, flow & livsglæde

Drømmer du om at lukke kunsten og kreativiteten ind i dit liv? Eller at genfinde dit kreative jeg?

Og har du nogensinde spekuleret på, om din tur på kunstmuseet er andet end en dejlig luksus? Måske ligefrem gavnlig for dit helbred?

Hjernen forandrer sig, når vi dyrker kunsten og det kreative – dagen giver dig et indblik i, hvordan kunst og kreativitet kan dæmpe symptomer på eksempelvis stress, angst, depression og demens. Samtidig bliver du klogere på, hvorfor vi ofte anser kreativteten som noget, der er forbeholdt de få, og på hvordan du selv skaber de optimale rammer for at opleve den følelse af flow og livsglæde, en kreativ stund kan give dig.   

Dagen byder efterfølgende på forskellige guidede kreative øvelser. Her får du mulighed for at få styrket dit kreative selvværd og redskaber til at leve et aktivt kreativt liv. For ALLE er kreative. Men nogle gange er det en kunst at finde vejen dertil.

’Som barn er enhver kunstner. Vanskeligheden ligger i at forblive det som voksen.’ /Pablo Picasso

OPLÆG:     
Kunst & kreativitet på recept?

Efterfølgende workshop med forskellige guidede kreative øvelser, som binder teorien op på kreativ praksis. 

Underviser:
Lærke Egefjord, læge, billedkunstner & vidensformidler

Den Kreative Kraft – udnyt dit potentiale & skab meningsfuldt liv

Hvordan kan kunst og kreativitet hjælpe dig til finde styrke og få et mere meningsfuldt liv i Aarhus, både privat og på arbejdspladsen? 

Vi ved, at kunst og kreativitet kan gavne dit helbred, fysisk som psykisk – men hvorfor og hvordan?

Vi ved, at man kan blive bedre til at navigere i sit eget liv og lede andres af at gå på kunstmuseum – men hvorfor og hvordan?
Vi ved, at man kan styrke sin intuition og tage bedre beslutninger via kunsten og kreativiteten og finde nye vej at gå som leder/medarbejder og som menneske – men hvordan?

Workshoppen fokuserer på kunstens og kreativitetens væsen – i et sundhedsperspektiv og i den enkeltes univers, både som privatperson og i arbejdslivet.
Kunst og kreativitet har allerede kendte trivsels- og sundhedsfremmende effekter.

Vi gør dig klogere på hvorfor og hvordan.

Hjernen forandrer sig, når vi dyrker kunst og kreativitet, og kunst kan hjælpe med at styrke beslutninger og skabe trivsel. I moderne coaching kan vores førbevidste viden ”coaches” frem af kreativitet og kunstoplevelser og blive aktiv for os i vore beslutninger og valg. 

At dyrke kunst og kreativitet i privatlivet og på arbejdspladsen er derfor langt mere end luksus for det enkelte menneske eller den enkelte leder – det er nødvendig viden og metode for at begå sig og udvikle i en kompleks verden. Man kan derfor lære at coache det kreative potentiale frem. 

Teorien bindes op på praktiske øvelser.

OPLÆG:      
’Kunst og kreativitet på recept?’ ved læge Lærke Egefjord
’Kunst & kreativitet som middel til et meningsfuldt liv’ ved psykolog Mette Møller

Efterfølgende workshop med guidede, kreative øvelser & en afsluttende opsamling.

Undervisere:
Lærke Egefjord, læge, billedkunstner & vidensformidler
Mette Møller, cand.psych.aut.,erhvervspsykolog, specialist-og supervisorgodkendt i ledelse og organisation

Styrk din trivsel som pårørende til demensramt

Flere og flere mennesker lider af demens, og mere end 400.000 danske oplever at være pårørende til et menneske med demens. Som pårørende til et menneske med demens hører man ofte, at man skal ’passe på sig selv’. Men hvordan gør man det i praksis ?

Foredraget stiller skarpt på, hvordan man som pårørende til et menneske ramt af demens bedst tager vare på sig selv for derved at være den bedste støtte for den syge. Samtidig bliver du klogere på, hvordan kunst, kultur og kreativitet kan bidrage til at højne livskvaliteten i en hverdag, hvor demensen er flyttet ind, og hvordan disse kan dæmpe symptomer på  både stress, angst, ensomhedsfølelse og depression – vidste du for eksempel, at besøg på kunstmuseer kan styrke din hjernes funktion? Eller at strikning og patchwork kan mindske dine stresshormoner?

Dagen viser dig, hvorfor det er vigtigt ’at tage iltmasken på først’, hvis du er pårørende til et menneske med en sygdom – og hvordan du kan gøre det på en måde, som er mest meningsfuld for dig. Formålet med undervisningen er at styrke den mentale sundhed og modvirke udfordringer som ensomhed, stress, angst og isolationsfølelse, som ofte er tæt forbundet med at befinde sig i en svær livssuation.

Teorien bindes op på praktiske øvelser og reflektioner, således at deltagerne får konkrete redskaber med hjem fra dagen.

OPLÆG:
’Demens, kunst & kreativitet’’ ved Lærke Egefjord

’Livet med en tabubelagt sygdom’ ved Rita Knudsen, som var gift med Aage Rasmussen, og kendt fra TV2-dokumentaren, ”Da Aage forsvandt”

Undervisere:
Lærke Egefjord, læge, billedkunstner & vidensformidler
Rita Knudsen, pårørende til et menneske med demens

Levende med demens – find styrken & livsglæden i nærværet & kreativiteten

Worskhop for mennesker med demens, som forener teori & praksis

Arbejde med nærvær, kunst og det kreative skaber et sprog, der rækker udover det talte sprog. Det giver et lille helle; et pusterum, hvor man glemmer smerten. En stund, hvor man er optaget af noget andet: hvor man ikke har tanker inde i hovedet, men bare kan være. For det giver noget til en samtale at dyrke kunsten, nærværet og at være kreativ. Det skaber en ro og intimitet. Noget at være fælles om. Når vi skaber noget med vores hænder, stopper den indre negative dialog, indre ro opnås, og tankerne får lov at flyde frit. Det åbner op for både glæden, men også for muligheden for at opnå nye indsigter og redskaber til at overkomme en svær livssituation. I dette foredrag bliver du klogere på, hvordan kreativitet og mindfulness kan bidrage til at højne livskvaliteten i en hverdag, hvor demensen er flyttet ind.

Teorien ledsagen af en praksisdel, som indledes med simple mindfulnessøvelser guidet af mindfulness- og yogalærer Mette Bahnsen. Eksempelvis stående/siddende yogastræk eller liggende kropsskanning. Instruktionen vil være konkret og enkel.

Formålet er at deltagerne får kontakt til kroppen og får mulighed for ro og evt. hvile inden den kreative øvelse sættes i gang. Der vil være fokus på en blid overgang mellem workshoppens elementer.

Den kreative øvelse omfatter collage med udklip fra diverse tidsskrifter, blandt andet Familiejournalen, Billedbladet, Ude & Hjemme, Hus & hjem, Dansk Familie og mange flere dateret helt tilbage til 1930erne samt efterfølgende maleri for gennem farverne at fremhæve motivet som en ‘implementering af intention’-øvelse med det formål at vække glemte minder.

Det er en øvelse med utrolig stor virkning, hvor formål og teoretisk baggrund bindes sammen på et niveau, der er tilpasset deltagerne.

Undervisere:
Lærke Egefjord, læge, billedkunstner & vidensformidler
Mette Bahnsen, MBSR-underviser og filmproducent (www.mind-online.dk)

 

Udpluk af Referencer

Fra arrangørerne

‘Man er ikke født med kreativitet som en guddommelig vuggegave. Det er en arbejdstilgang, som vi alle kan bruge bl.a. til at bryde vante tankemønstre og styrke helbredet. Derfor er det interessant for en kunstinstitution som ARoS, at arbejde sammen med læge og billedkunstner, Lærke Egefjord, der kombinerer kreativitet og videnskab på en forståelig og anvendelig måde for vores kursusdeltagere.’ /Birgit Pedersen, formidlingsinspektør, ARoS Kunstmuseum, Aarhus.

‘I forbindelse med foredraget & workshoppen ’Lad kreativiteten blomstre’ har vi her på Horsens Kunstmuseum haft fornøjelsen af Lærkes mange kompetencer og store viden – en viden, der har bidraget til et mere åbent hus, som udspringer af en faglighed, vi ikke selv har kunnet frembringe. Lærke er et empatisk menneske, som formår at formidle en kompliceret viden til både os såvel som publikum – en viden, der er til gavn for mange, der har interesse i arbejdet med både kreativitet og sig selv. ’Lad kreativiteten blomstre’ mødte stor respekt og kastede særdeles positive oplevelser af sig, hvorfor vi fremadrettet glæder os til igen at arbejde sammen med Lærke.’ /Anne Bryde Ellegaard, Horsens Kunstmuseum. 

’Det var i alle henseender en gevinst at have Lærke med om bord. Under de små 45 minutter hun var på, havde hun deltagerne i sin hule hånd, og det lykkedes hende virkelig at sætte alt det mere teoretiske som kurset ellers rummede, i et stærkt personligt perspektiv. Lærke formidler godt og direkte, og da hun samtidig er et åbent og venligt menneske, er det en glæde og en fornøjelse at lytte til hende. Jeg kan kun give Lærke mine allerbedste anbefalinger som formidler, og når kreativitetskurset skal køre igen, vil vi – tilrettelæggerne – gøre hvad vi kan for igen at inddrage hende.’ /Ole Lauridsen, lektor i undervisning og læring på Aarhus Universitet i forbindelse med  foredraget ‘Den kreative hjerne’ på Folkeuniversitetet i Aarhus.

’Lærke Egefjord har gennem en årrække forelæst på Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup og Herning – særligt med fokus på demens og Alzheimers sygdom. Der har hver gang været stor interesse for Lærkes undervisning blandt Folkeuniversitetets deltagere, der desuden har udvist stor tilfredshed med undervisningen i efterfølgende evalueringer. Deltagerne har bl.a. givet følgende beskrivelse: En virkelig god oplevelse. En god kombination af videnskabelige resultater og en pårørende, som har sygdommen inde på livet.’ /Lærke Sofie Glerup Hansen, programredaktør, Folkeuniversitet.

Fra deltagerne

‘Tusind tak for dagen på ARoS i dag. Vældig inspirerende og tak for din fine måde at undervise på .’ /Bente Østerby, Aarhus. 

“Temadagen ‘Styrk dit helbred med kunst & kreativitet’ med Lærke Egefjord og Mette Møller på Museum Trapholt var et fantastisk intimt kursus med to meget engagerede undervisere. Jeg er vildt begejstret, gerne opfølgningsdag. /Helle Jensen, Kolding.

”Vi deltog på en wokshop med Lækre og Mette i forbindelse med et afdelingsarrangement. Vi startede ud med et levende oplæg, som gjorde os klogere på, hvad kreativt betyder for mennesker, både mentalt og fysisk. Herefter fik vi lov til at prøve kræfter med forskellige kreative opgaver under kyndig vejledning. Det var både underholdende og lærerigt at være sammen i Lærke og Mettes kreative univers – og desuden en anderledes og givende måde at være sammen som kollegaer. Vi gik inspirerede fra workshoppen med en masse ideer til, hvordan vi kan bringe kreativiteten ind i vores hverdag og hvorfor det er vigtigt at prioritere.’ / Kirstine Skaarup, Director, People & Legal, NORMAL A/S

“Tusind tak for en fin og berigende temadag igår på Trapholt, med viden til eftertanke og små gode input til at komme igang på.” /Dorthe Jakobsen, Kolding.

‘”Minikurset” med Lærke levede fuldt ud op til mine forventninger. De tre timer fløj afsted. Først med et meget interessant oplæg om, hvordan jeg kan passe godt på min mentale sundhed ved at tænke i helheder. Jeg kan endda forebygge de fleste livsstilssygdomme ved at bruge min tid på det, jeg synes er godt for mig, være kreativ på den sjove måde, slippe præstationsræset og undgå min ellers så resultatorienterede tilgang til hverdagen. Jeg fik også udfordret mine kreative sider gennem akvarelmaleri og collage billedkunst. Det var en skøn oplevelse, at fordybe sig og skabe noget, uden at være fokuseret på resultatet, men alene processen, at være tilstede i det kreative øjeblik. Kan varmt anbefales. TAK!!’ /Bente Anker Zingenberg, Aarhus.

‘Tak for et meget spændende og inspirerende foredrag om kreativitet og sundhed. Dejligt at gå hjem med ny viden om forskning på området og med teknikker til selv at gå igang eller som redskab til videreformidling.’ /Solvej Vestergaard, Aarhus.

”Styrk dit helbred med kreativitet’ var et super spændende foredrag med god dybde – og samtidigt var det dejligt praksisorienteret. Lærke er en levende formidler, og jeg er klart inspireret til at lege videre med min kreativitet … og til at tage den til nye højder!’ /Julie Elmvang Beiker, København.

‘Lærke Egefjord, der er uddannet læge og billedkunstner, fremlagde i sit foredrag på allerfineste vis, hvordan dét at være kreativ har en direkte positiv indflydelse på helbredet: det mentale såvel som det fysiske. Det er sågar bevist, at man mindsker risikoen for stressrelaterede lidelser ved at dyrke sin kreativitet – og især hvis dette gøres i samspil med andre.(..)
Personligt fik jeg stor glæde af at deltage i dette foredrag og den efterfølgende workshop, hvor vi blandt andet malede og lavede collager. Det var betagende at lave de kreative ting, og jeg oplevede faktisk, at tid og sted forsvandt: at det blot var kreativiteten og mig, der var til stede. Jeg var nærmere sagt i flow.
Foruden dette lærte jeg en hel del om kreativitetens rolle i forhold til psykisk og fysisk velvære og sundhed. Det satte tanker i gang hos mig, og derfor bestræber jeg mig nu på at gøre noget kreativt hver eneste dag med det klare formål at bevare min livsglæde og ikke mindst mit gode helbred. /FOF-anmelder Therese Bruhn Udby, Aarhus (læs hele anmeldelsen her: https://www.fof.dk/da/aarhus/fof-inspiration/anmeldelser/anmeldelser-foraar-2020/laerke-egefjord)

’Det var den dejligste eftermiddag længe længe i går. Skønt at få et levende ansigt på dig og nyde din passion for kunsten. Jeg nød processen at få farver og vand til at spille sammen og klippe klistre. Det er ikke sidste gang.’ /Susanne Sander, Aarhus.

’Tusind tak for et super god arrangement. Det var både sjovt og lærerigt. Interessant at prøve noget man aldrig har prøvet. Jeg var lidt nervøs for, at min veninde og jeg var de eneste, som aldrig havde prøvet at male. Men hende som sad over for mig havde heller ikke prøvet det. Der var vist flere som os :).’ /Kitsie Lund, Ebeltoft.

’En herlig og hyggelig søndag eftermiddag på Horsens Kunstmuseum i selskab med Lærke Egefjord og bl.a. min gamle mor, som overraskede  mig ved at være både meget aktiv & dejligt veltilpas. Vi fik både teori og et praksisk indblik i, hvordan kreativitet og farver påvirker vores liv.’ /Karen Glistrup, Ry.

‘Tak for et spændende og lærerigt foredrag – spændende at høre om, hvad forskning siger om det, og godt at vide at de hele tiden opdager noget nyt. Efter at have fået fif til at være kreativ, fik vi så selv mulighed for selv at komme i flow med noget kreativt. Sådan en god oplevelse. /Jette Munk Pedersen, Aarhus.

’Jeg havde fornøjelsen af at opleve Lærke Egefjords foredrag om demens i Slagelse i efteråret 2018. Lærke Egefjord har en meget dygtig og faglig måde at formidle budskabet om demens på. Med et levende, let forståeligt og uhøjtideligt sprog fortalte hun om, hvordan man tackler livet som dement såvel som pårørende. Ved hjælp af slides præsenterede hun emnet med sin lægefaglige og meget menneskelige tilgang. Som deltager fik jeg et indblik i en verden, som jeg ikke kendte meget til. Jeg blev bekendt med ”De pårørendes sygdom”. Lærke Egefjord præsenterede os for fakta og ikke mindst hvad vi selv kan gøre for at minimere risikoen for at blive ramt af demens. Det var på alle måder et meget lærerigt foredrag leveret af en meget kompetent foredragsholder – TAK FOR DET’. /Gitte Andreasen, Korsør.

’23 februar 2019 holdt jeg min 50-års fødselsdagsfest for en flok veninder. Dagen blev fantastisk, ikke mindst takket været Lærkes akrylmalings-workshop. Lærke indledte med et oplæg om, hvordan man kan forstå og definere kunst og om at udfolde sig kreativt med maling og pensler. Oplægget gav gæsterne mod på at kaste sig ud i at lave hver deres lille maleri og desuden at bidrage til et stort fællesmaleri, hvorpå Lærke med ganske få linjer havde skitseret omridset af en dansende kvinde. Mine stuer summede af kreativ glæde, og aktiviteten gav anledning til livlig snak og nye bekendtskaber mellem mine veninder, hvoraf mange ikke havde mødt hinanden før. Jeg havde selv valgt paletten til fællesmaleriet for at sikre mig at farverne ville passe til stuen – det kan anbefales, især fordi resultatet blev flot, og den vaskeægte kunst bliver hængende som et minde om en meget speciel og dejlig dag. Efterfølgende har jeg fået mange rosende tilbagemeldinger om Lærkes indsats og engagement – gæsterne havde oplevet at blive guidet på en måde som var venlig, ærlig og hjælpsom. Så det gad jeg sådan set godt gøre igen snarest muligt, måske næste år?’ /Karen Johanne Pallesen, Aarhus.